Ενυδάτωση

08/07/24

Καθώς οι μέρες του καλοκαιριού ζεσταίνονται και επιμηκύνονται, απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό για την υγεία μας, παρουσιάζει όμως και μοναδικές προκλήσεις για το δέρμα μας – η πρόληψη του ηλιακού εγκαύματος και η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι δύο από αυτές. Η ενυδάτωση, εξάλλου, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιούς δέρματος, το αλάτι και το χλώριο όμως ξηραίνουν και αφαιρούν το φυσικό φράγμα υγρασίας του δέρματος. Πώς λοιπόν απολαμβάνουμε τις περιπέτειες του καλοκαιριού και διατηρούμε τη λάμψη μας;

Η απόλυτη κυτταρική ανάγκη: νερό
Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή: κάθε κύτταρο στο σώμα μας εξαρτάται από αυτό για να λειτουργήσει σωστά. Και όταν πρόκειται για το δέρμα μας, το νερό παίζει ιδιαίτερα ζωτικό ρόλο. Το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα έναντι των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων. Έτσι η σωστή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ανθεκτικότητάς του, καθώς το νερό υποστηρίζει τη λειτουργία του φυσικού φραγμού του δέρματος, προάγει την ελαστικότητα και βοηθά στην πρόληψη της ξηρότητας και του ερεθισμού.

Το κολύμπι μπορεί να στεγνώσει το δέρμα σας
Ενώ το νερό είναι απαραίτητο για την κυτταρική υγεία, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το νερό από μόνο του δεν είναι απαραίτητα ενυδατικό. Η διάκριση αυτή είναι καθοριστική για τη διατήρηση υγιούς δέρματος, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες ενυδάτωσης είναι αυξημένες.
Οι ενυδατικές κρέμες λειτουργούν δημιουργώντας ένα φράγμα στην επιφάνεια του δέρματος για να κλειδώσουν την υγρασία και να αποτρέψουν την απώλεια νερού. Η απλή εφαρμογή νερού στο δέρμα δεν επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα, το νερό είναι πιθανό να εξατμιστεί γρήγορα και να αφήσει το δέρμα πιο ξηρό από πριν.


Ενυδάτωση εκ των έσω
Η πραγματική κυτταρική ενυδάτωση ξεκινά από μέσα. Πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε υγρασία, όπως αγγούρι, καρπούζι, πορτοκάλια και φράουλες – είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι.